Последни

Какво става, когато пием кафе всеки ден?

27.09.2016 | 20:54

Много хора по света дори не си представят да започнат деня си без чаша горещо кафе, така че този навик отдавна е част от нас. И освен, че вкусът на кафето е разкошен, то ни дава необходимия прилив на енергия сутрин, уют, топлина и комфорт да започнем бодро новия ден. За всички кафемани има още няколко причини, заради които с радост могат да пълнят своите чаши с кофеиновата напитка. И така, ето какви ефекти носи редовното пиене на кафе.

Кофеинът ускорява метаболизма * Пиенето на кафе след тренировка способства за ускоряването на метаболизма. Изследване, публикувано в списанието по Приложна физиолигия, потвърждава, че издръжливостта на спортисти след изпита чашка кафе била с 66 % по-висока за сметка на мускулния гликоген, който се изразходва по време на физически упражнения. Мозъкът е устойчив на стареенето * Изследванията показали, че употребата на 3-5 чашки кафе на ден могат
да снижат риска от развитие на Алцхаймер с 65% при мъжете и жените на средна възраст. Според други изследвания употребата на кафе снижава с 32-60 % риска от развитие на Паркинсон и невродегенеративно разстройство. Нещо повече кафето блокира аденозина в мозъка. Докато сме будни, аденозинът се натрупва в мозъка ни и ни кара да се чувстваме уморени – кафето обаче потиска действието на му и ни ободрява. Кофеинът увеличава производството на хормоните на щастието – допамин, серотин и норепинафрин. От тук идва и обяснението, че кафето действа положително на процесите на паметта, настроението и реакциите. Кафето ни прави щастливи * Новаторско изследване на учените от Харвард относно психологическото състояние показва, че възрастните мъже и жени, които са пили от две до четири чаши кафе на ден, изпитват двойно по-малко депресивни емоции. А знаете ли, че в кафето се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и зеленчуците? Кафето съдържа полезни питателни вещества, а също и витамини В1, В2, В3, В5, както и калий и магнезий. Кафето намалява риска от рак на кожата. * В изследване, публикувано от списанието на Националния институт по онкологични заболявания, се казва, че благодарение на голямото количество антиоксиданти и фитохимикали, дори по-възрастните хора, употребяващи четири или повече чаши кафе на ден, намаляват с 20% риска от развитие на злокачествени меланоми.

© pik.bg

Advertisementloading...
.

Z-news.info използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за: бисквитки Разбрах